hétfő

Alma témahét



Elsőként megismerkedtünk különböző alma fajtával. Mindjárt meg is kóstoltuk őket megállapítottuk, hogy édes vagy savanykás. Beszéltük az alma fejlődéséről, formájáról, színéről.





Áron ketté vágta az almát, megismerkedtünk az alma belső részeivel.
Sokan az kérdezték tőlem, hogy már adok neki kést? Nem kicsi még?
Szerintem nem kicsi hozzá. A képen 3 év és 3 hónapos.
Egy és fél évesen ismerkedett meg először a késsel. Persze, akkor a plasztik késsel. Banánt vágtunk sokáig vele. Két és fél éves korától használja a rendes kést és mindig lelkesen segít a konyhában aprítani.








Azt is megnéztük, hogy ha keresztbe vágjuk az almát akkor csillag formát kapunk.








Az almákat felszeleteltem kicsi kockákra és egy fogpiszkáló segítségével különböző dolgokat építettünk.
Pár munkalapot nyomtattam. Most nem ceruzával vezettük végig az utat, hanem gyurma segítségével
Almákat is készítettünk a fára :)
Egy másik alkalomra, készítettem filc anyagból egy kis munka táblát.

Erre kiszabtam 3 fát amire más más gyümölcs került. Persze őszi gyümölcs, hogy megfeleljen a témának így volt alma fa, körte fa és szilva fa. Mindegyik fának a gyümölcsét más más módszerrel kell felrakni: az almát gombbal, a körtét kapoccsal és a szilvát akasztani kell Mindegyik gyümölcsnek van külön külön egy kis kosárkája is.

A létra, hurkapálcika és fogpiszkálókból készült. Egy hurkapálcikát és három fogpiszkálót ketté törtem. szilikon ragasztóval össze ragasztottam, majd kötéllel behúztam, hogy eltüntessem a csúnya szilikont.  Majd a játékok között kerestem egy fa emberkét.



Só liszt gyurmából különböző méretű almákat készítettem. Ezekkel is gyakoroltuk a nagyság sorrendet.

Készítettem egy tárásos játékot is ami a szem kéz koordináció és a kézügyességre teszi a hangsúlyt.


20 kicsi almát formáltam só liszt gyurmából. Piros akrillal festettem majd lelakoztam. A gyereketetőn található almafát kinyomtattam és lamináltan ezek lettek a táblák.

Mind a 2 játékos kap 1 - 1 almafa játéktáblát amit én poliészterre helyeztem, hogy stabilan álljanak benne a golflabda tartók. Még egy dobókockára volt szükség.
Annyi alma kerül fel (le) a fára ahányat a dobókocka mutat. Az almákat egy csipesszel kell fel (le) helyezni, ez is nehezíti a feladatot
Az nyer akinek elsőnek megtelik a fája gyümölccsel (vagy aki hamarabb leszedi, ki hogy szeretné) Ha az utolsó dobásnál kevesebb alma van a táblán mind amit a kocka mutat akkor a különbséget vissza kell helyezni. (pl. a fán van 3 alma, de te 4-est gurítottál akkor leszeded a 3 almát és vissza teszel 1-et. Reménykedel, hogy a következő dobásnál egyet guríts :) , ezzel is lehet nehezíteni a játékot)

Kint rossz idő volt, így bent kerítettünk sort egy kis mozgásra. Sajnos a képek nem lettek valami jó minőségűek, ezekért elnézést kérek.




A földön elhelyeztem pár almát ezek között kellet szlalomozni.




A térd közzé kellet helyezni egy almát és ezzel kellet elugrálnia az egyik kosártól a másikig. Ez nem igazán sikerült neki, de nagyon élvezte és nem adta fel amíg nem sikerült. :)
















Halászás. Ez is nagyon jó móka volt. Vagy háromszor meg kellet ismételni.  





Kézben tartjuk az almát.  
Átkellet ugrálni az egyik 
kosártól a másikig











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése